skip to Main Content

HIF tog tre poäng efter stark insats mot AIK

HIF tog sin första allsvenska seger för säsongen när man besegrade AIK med 2-0. Anthony van den Hurk blev stor matchhjälte med en assist till Alex Timossi och ett mål.

Första halvlek
Den första delen av första halvlek bestod av flera nästan-lägen för båda lagen. Både HIF och AIK hade flera bra offensiva intentioner som dock inte ledde till konkreta målchanser. Bland annat stod HIF-anfallaren Anthony van den Hurk för ett av dessa när han redan i femte minuten väggspelade sig fram med Rasmus Jönsson och hittade in med en passning framför mål mot en framrusande Alex Timossi som dock stoppades av AIK-försvaret.

Efter tolv minuter vann Armin Gigovic bollen på offensiv planhalva, hittade Timossi på högerkanten som spelade vidare till Anders Randrup som kom på överlapp. Randrup slog ett inlägg som mötte Jönssons panna men nicken gick över målet.

Närmast mål kom Martin Olsson efter en knapp halvtimme spelad av matchen. Han fick en hård träff på bollen som träffade klockrent i kryssribban och ut från frisparksposition.

När två minuter återstod av ordinarie speltid fick Mix Diskerud ett gyllene läge när han träffade Olssons hörna med pannan, men bollen seglade utanför Budimir Janosevics stolpe i AIK-målet.

Andra halvlek
AIK stod för andra halvleks första avslut på mål i den 58:e minuten. Henok Goitom rev igenom på HIF:s högerkant och fick iväg ett hårt avslut mot närmsta stolpen men Anders Lindegaard var med på noterna och kunde klistra avslutet i famnen.

HIF gick framåt för ett ledningsmål och skapade mycket halvchanser och ett par hörnor. På en av dessa hörnor efter 65 minuter blev det ordentligt tilltrasslat och man var så när att lyckas tråckla in bollen innan gästerna redde ut situationen genom att täcka skott till ytterligare en hörna.

Efter 68 minuter skulle laget lyckas ta ledningen och HIF:s första mål på Olympia för säsongen var en riktig läckerbit. Randrup kastade ett inkast mot van den Hurk på kanten som tog med sig bollen ner mot höger hörnflagga. Nederländaren tog sig förbi sin försvarare och levererade ett perfekt inlägg som nådde en fri Timossi i straffområdet. 19-åringen gjorde inget misstag och nickade distinkt in 1-0 bakom Janosevic i samma riktning som inlägget kom från.

AIK gick därefter framåt för en kvittering. Goitom kom nära i 77:e minuten efter att hans nick på Bilal Husseins inlägg smet strax utanför Lindegaard vänstra stolpe. Målvakten skulle dock strax ställas på prov då han efter 79 minuter styrde bort Felix Michels hårda distansskott.

Istället var det HIF som i 84:e minuten utökade sin ledning till 2-0. I en andravåg fick nyinsatte Filip Sjöberg bollen på högerkanten, tog sig förbi förbi Ebenezer Ofori och riktade ett inlägg i luften som träffade van den Hurks panna i straffområdet. Med en hel del kraft i nicken hade målvakten ingen chans att parera avslutet som hamnade i nätmaskorna.

HIF lyckades därefter hålla tillbaka AIK även om gästerna var nära en reducering strax efter HIF:s mål. Efter ett missförstånd i försvaret mellan Lindegaard och Olsson blev det rörigt i målområdet innan Lindegaard till slut kunde boxa bollen över ribban och reda ut situationen. HIF höll undan komfortabelt och tog årets första trepoängare med segern 2-0 mot AIK hemma på Olympia.